کراس اوور هایما اس 5 – Haima S5 یک خودروی کامپکت شهری است که توسط ایران خودرو در ایران مونتاژ میشود. ایران خودرو پس از عرضه هایما اس 7 و موفقیت نسبی آن و نیز بازار داغ کراس اوورها و شاسی بلندهای کوچک، تصمیم به تولید S5 در ایران گرفت. هایما S5 در سال 2015 در نمایشگاه گوانگژو برنده جایزه سالانه بهترین SUV شهری شد و همچنین 5 ستاره ایمنی از C-NCAP دریافت کرده است. مهم ترین رقیب هایما S5 در ایران را میتوان شاسی بلند کوچک اندام جک S3 دانست.
براساس شنیدههای غیررسمی، مدل جدیدی از هایما S5 به زودی توسط ایران خودرو برای فروش در کشورمان، معرفی خواهد شد. این کراساوور، از نظر فنی، چند تفاوت با نسخهی قبلی دارد؛ اما در نمای داخلی و بیرونی، متحول شده است.
طراحی خودروهای چینی در سالهای اخیر، پیشرفت بزرگی نسبت به گذشته داشته است. از یک سو، شرکتهای چینی تلاش میکنند تا ضمن همکاری با برندهای خارجی، به استانداردهای جهانی نزدیک شوند. از سویی دیگر، خودروسازان مطرح دنیا از امریکا، اروپا و خصوصا ژاپن، خطوط مونتاژ پرتعدادی در چین دارند. این شرایط، حالا به معاملهای برد-برد تبدیل شده و شرکتهایی مثل هایما را ایجاد کرده است.
نام اصلی هایما، برگرفته از ها/ما (HA/MA) است که از ترکیب نام شرکتهای هاینان (Hainan) و مزدا ژاپن شکل میگیرد. گروه فاو (FAW) با ۴۹ درصد، سهامدار اصلی هایما محسوب میشود و ۴۹ درصد از دیگر، در اختیار مزدا است. دولت چین هم تحت نام گروه صنعتی استان هاینان، حدود دو درصد از سهام هاینان را تحت مالکیت دارد. ارزش کلی کارخانههای هایما، امروزه حدود ۲ میلیارد دلار برآورد میشود، درحالیکه با تیراژ تولید ۵۰۰ هزار دستگاه در سال، بیست و هشتمین شرکت بزرگ خودروسازی چین و دوزادهمین صادرکنندهی خودروها در این کشور، محسوب میشود.
هایما خودروهای متنوعی در سبد دارد که انواع سواری سدان، ون و کراساوور را شامل میشوند. از حدود سال ۱۳۹۵، هایما S5 توربو توسط ایران خودرو به بازار ایران معرفی شد و مدتی بعد، مدل بزرگتر با نام S7 به جادههای کشورمان رسید. پیش از آغاز موج جدید تحریمها، افزایش ارزش دلار و ممنوعیت واردات خودرو در سال ۱۳۹۷، استقبال عمومی از خودروهای هایما در ایران، متناسب با کراساوورهای مدیران خودرو (چری تیگو ۷ و X33) یا جک S5 نبود. این شرایط، البته دلیلی منطقی برای مقایسهی کیفیت فنی خودروهای برند هایما با رقبا نیست؛ چراکه قیمت هایما S5 و S7 برای بازار ایران در سال ۱۳۹۶، کمی بالاتر از حد متعارف بود.
نباید فراموش کنیم هایما S5 با پیشرانهی قویتر نسبت به X33، با تعدادی محدود پیشفروش شد و فرصت عرضهی عمومی را با ظهور بحران اقتصادی در ایران، از دست داد. هایما S7 هم ابتدا با موتور ضعیف تنفس طبیعی به بازار رسید و خریداران را با ایرادات فنی ناامید کرد؛ اما از سالهای بعد همراه پیشرانهی توربوشارژ و بهبود شرایط کیفی، فروش بهتری تجربه کرد.
دیدگاهتان را بنویسید